BETYG: 2
                GENRE: MAN VS. MASKIN
                SKÅDESPELARE: JOHNNY DEPP, REBECCA HALL
                MANUS: JACK PAGLEN
                REGI: WALLY PFISTER

                Kommer utvecklingen av alltmer överlägsna maskiner leda till människans undergång? Frågan har undersökts i fantastiska filmer som Terminator, 2001 - Ett rymdäventyr, Matrix, Her. Tyvärr nu även i den blekare Transcendence.

                Filmen inleder med att en butiksinnehavare använder en söndrig dator som dörrstopp. Datorerna har, med andra ord, blivit värdelösa. Spännande: Vad ligger bakom? Frågor följer som: Kan man ladda upp sitt medvetande på en dator? Hur hade det sett ut och vad hade det lett till? Hur långt hade man gått för att stoppa experimentet om det spårade ur? Transcendence tacklar ett par tunga problem.

                Det som borde vara filmens största styrka är dock dess akilleshäl. Depp hänger läpp och sover sig igenom rollen som den lysande men nedsläckta Dr. Will Caster. Vanligtvis glänser Johnny Depp som en skruvad påfågel, men här är han mest Depprimerande. Monoton och frånvarande. Stjärnan är som försvunnen bakom gråa moln.

                Dr. Caster, expert på artificiell intelligens, blir skjuten med en radioaktiv kula av R.I.F.T. (Revolutionary Independence From Technology), en terroristgrupp som vill stoppa hans forskning. För att rädda sig från döden tankas hans medvetande till en dator. Experimentet lyckas och virtuella Caster vill direkt bli uppkopplad till nätet, Wall Street och snart varenda partikel på jorden. Han bygger sig en bas och siktar på att ta över världen.

                R.I.F.T. blir oroliga, för vem vet om Caster vill gott eller ont? De tror att han dessutom håller på att bygga sig en armé. Men hans "soldater" ser ut som byggarbetare. De bär inte vapen och de gör inte en fluga förnär. Vapenglada R.I.F.T. öppnar ändå eld mot byggarbetarna och använder artilleri från andra världskriget för att spränga sönder Casters bas. För att den virtuella doktorn verkligen ska döden dö, vill R.I.F.T. också stänga ner internet - hela internet.

                Det är motbjudande att se harmlösa människor mejas ner av en desperat terroristgrupp. Transcendence styrka ligger i att den visar hur mycket skada som människor kan göra när de motiveras av rädsla. Om man räknar med effekterna på lång tid av att stänga ner hela internet, så skulle skadan vara ofantlig.

                Det verkligt motbjudande är dock att allt det här är så ytterst löjligt. Det är omöjligt att sympatisera med R.I.F.T. som skjuter hellre än snackar. Filmen är också så utopisk att den blir irriterande. Caster kan återuppliva de döda, rensa alla vatten, lösa alla miljöproblem och hela alla sår. Det finns ingen baksida. Han är den allsmäktiga guden som vill alla väl. Om vi bara tror på honom så kommer han skapa himlen på jorden.

                Transcendence är vacker på ytan. Regissören Wally Pfister vann Oscar för bästa cinematografi till läckra Inception. Filmen väcker några spännande frågor, men Johnnys Deppläpp, naiv utopism och en löjlig story är nog med dåliga ägg för att kasta omeletten i toaletten.

                Rekommendationer: