'Filmosofi' = Kärleken till filmen via visdomen och tvärtom. Ett roligare sätt att bli klok!

                           Miss Saigon & Escapism

                           En reflektion över musikalen Miss Saigon och dess huvudtema: eskapism. Ett vanligt tema från Sapfo till Cervantes till Hollywood.

                           Riktiga som påhittade människor, däribland Miss Saigon, har alltid skyddat sig med hjälp av tankens kraft. En av de mest kända eskapisterna, Don Quijote, förläste sig på riddarböcker och försvann i sin drömvärld. Idag kan vi i vår tur förlora oss i berättelsen om hans löjeväckande äventyr.

                           Hur har eskapism fungerat genom tiderna? Hur fungerar den idag? Och varför bör vi hitta ett sätt att vara olyckliga på snarare än att ständigt jaga efter lyckan?

                           Regi, manus och röst: Mats Hansson
                           Musik: Boublib och Schönbergs Miss Saigon
                           Film: Rob Marshalls Memoirs of a Geisha.

                           p.s. Det finns rykten om att Miss Saigon är på väg att filmatiseras inom kort i stil med Lés Miserables. I brist på det materialet har jag valt att använda filmatiseringen av Memoirs of a Geisha. Ett problem med detta är att Miss Saigon handlar om livet i Vietnam medan Memoirs of a Geisha handlar om en geishas liv i Japan. Det finns dock ett flertal överlappningar som är passande: atmosfären, livsberättelsen, längtan och scenvalet.

                           Njut och plågas, lev och lär!

                           Missa inte: