Batman: The Killing Joke

                       The Killing Joke är en serietidning av den hyllade Alan Moore. Den är ingen bok, men den är tveklöst litteratur. The Killing Joke är ett mästerverk i sin utforskning av hur Jokern kom att bli den han är.

                       När jag läste serietidningen hittade jag ett par sångrader som skrek om att få bli musik. Jag var helt enkelt tvungen att göra "The Loony Song". Jag passade samtidigt på att filmatisera sången i trailerformat, för vem älskar inte trailers? Och vem älskar inte lite extra utmaning när man ändå ska göra något?

                       Jag ville locka fram "what if"-känslan med trailern: Tänk om The Killing Joke blev filmatiserad, hur hade den sett ut? Samtidigt ville jag utforska hur mycket av serietidningen som finns i Tim Burtons Batman-film som gjordes -89.

                       Och så ville jag såklart göra min egen Joker-interpretation. Det finns något kusligt fascinerande med galningen som förhäxar mig. Jag kan relatera något fruktansvärt med honom.

                       Som konstnär ställer jag mig för den delen inte gärna utanför och riktar finger när något fångar min uppmärksamhet. Jag gör motsatsen. Jag kastar mig rakt ner i det, upptas och förvandlas. Det är vad jag gör för att gå vidare. Annars kan jag aldrig sluta tänka på vad som hade kunnat bli.

                       Besattheten som finns i mitt eget skapande är kanske mycket mer harmlös än Jokerns besatthet, men vi är farligt lika. Jag ser honom ofta som min onda spegelbild. Och skulle jag inte reflektera över likheterna och skillnaderna emellanåt, så hade jag förmodligen varit alltför lik honom, mycket mer ondskefull och framförallt galen - som en skruvad apelsin.

                       Vågar man förresten se livet på det sättet - som en enda lång väg genom lustiga huset, där varje spegel förvränger ens bild? Låter det inte som något som skulle göra en galen till slut?!

                       Och så måste jag än en gång luta mig över min spegelbild, och hitta ett sätt för att rymma Jokerns grepp ... Freaky? En aning.